Krystaly a etika „těžby“

Krystaly a etika „těžby“

Protože se v poslední době kolem mě často objevovalo téma těžby minerálů, které je opředeno mnoha mýty, rozhodla jsem se, že se k tomuto tématu přestanu vyjadřovat, dokud si o tom něco nezjistím. Většina z nás milovníků minerálů milujeme naši matku Zemi a samozřejmě jí nechceme způsobovat bolest a zranění. Je dobře, že se lidé zamýšlejí nad dopadem svých tužeb, ale v průběhu průzkumu mi došlo, že vše je trochu jinak. Zde je pár příkladů mýtů, které kolují mezi lidmi.

1.      Těžba minerálů ničí naši Zem, minerály se dolují, používají se výbušniny a těžká technika

Tento první mýtus je vlastně ten nejčastější. A přesně tohle je pro hodně lidí věc, která může u každého nového krystalu, který si koupí zanechat černé svědomí. Jak to vlastně je s těžbou? Jaký dopad na životní prostředí má množství minerálů, které máte doma?

Minerály se v naprosté většině získávají jako vedlejší produkt při těžbě rud, hornin do stavebnictví, písků nebo třeba uhlí. Když se třeba někde těží měď, která se používá hlavně pro rozvod elektřiny (tudíž je všude, a i vy ji používáte), v ložiscích se kolem čisté mědi nachází i jiné minerály, které v sobě měď obsahují. Třeba azurit, malachit, tyrkys. A tak se kromě mědi těží i tyto minerály. Kvůli nim samým by díra v zemi nevznikla, to by se nikomu nevyplatilo. Pokud jste tedy od někoho zaslechli, že těžba minerálů poškozuje přírodní prostředí a je třeba se minerálů vyhnout, zeptejte se ho, jestli používá elektřinu, potažmo elektrické rozvody. Nebo se zeptejte, kolik tun štěrku padlo na základy jeho domu či na příjezdovou cestu. Znáte někoho, kdo by měl doma tuny krystalů? Štěrk a písek do stavebnictví se získává v lomech, a to nikomu nevadí?

Kromě toho ještě existují vyhlášené lokality, kde se těží třeba čistě krystaly. Například lokality v Arkansasu. Používají se bagry, vrcholy kopců se přehrabávají a prohrabávají. To je fakt. Když to zase vezmeme z jiné stránky, když vyrazíte do Pražského metra, vadí vám, že někdo udělal do země díry? Nebo jezdíte po silnici, dálnici… Není tohle trochu jako když ochránci a milovníci psů křičí, že se v Číně jedí psi a pak si dají k obědu svíčkovou z krávy, která je posvátná a milovaná zase v jiné části světa?

Existuje pár výjimek i mezi krystaly, kterým se budu věnovat v jiné části.

2.      Při těžbě minerálů se zneužívají dělníci a mnohdy i dětská práce

Další velmi časté přesvědčení těch, kteří si minerály odpírají z etických důvodů. Opět jsou zde výjimky, ale ty později. Většina minerálů je těžena naprosto legálně v rudných dolech či v lomech. Pracují tam dělníci, placeni podle lokality, kde žijí. Pak je tu ještě skupina minerálů, kvůli kterým se dělají díry do země, kvůli kterým se vedou války dokonce. Diamaty a drahé kovy. Pokud tedy nakupujete diamanty, můžete bez problému sehnat diamanty s certifikátem „eticky vytěžen“. Asi si připlatíte, ale pokud chcete zachovat svou integritu, nic jiného vám nezbude. Diamanty nenakupujeme každý den, dokonce povětšinou ani každý rok. Co však kupujeme pravidelně a většinou o tom ani nepřemýšlíme, je elektronika. I v té se používají vzácné kovy a jiné drahocennosti, kvůli který se vedou války a zneužívá se dětská práce. Víte, jakého původu jsou součástky vašeho počítače? Zajímáte se o takové věci? Možná vaše volba elektroniky zmůže víc než to, že si nekoupíte pár krystalů…

3.      Krystaly patří matce Zemi, ve špercích je vězníme, je třeba je Zemi vrátit

I s tímto názorem se občas setkávám. Někteří lidé rádi vrací krystaly Zemi, hází je do potoků a řek, nebo zakopávají do země. Osobně cítím, že není možné vnímat odděleně cokoliv. Je vlastně možné Zemi něco sebrat? Copak veškerá hmota není její? A je vězením harmonické spojení minerálů a kovu, který je vlastně také minerálem? Tohle je o osobní volbě každého z nás. Ačkoliv nejsem geolog, něco málo o vzniku a přeměně hornin vím. Vše se stále mění, pokud krystaly nikdo nevyužije 😀 a zůstanou v zemi, časem se přemění na jiné formy, až postupně opět táž hmota vytvoří krystaly. Dá se tohle zastavit?

A co z výše řečeného tedy vyplývá? Je na vás, jestli budete kupovat krystaly těžené, není na tom nic špatného. Slyšela jsem názor, se kterým souzním, že vytěžit krystal za pomoci techniky je stejné, jako porodit dítě císařským řezem. Pokud Země krystal vydá sama, tedy najdete ho na povrchu, je to jako přirozený porod. Naše země oplývá mnohými minerály, které byly přirozeně porozeny a mnoho vášnivých sběratelů je vyhledává (můžete se do toho pustit i vy sami). Je možné je koupit na různých burzách a mezi nimi se najdou skutečně mimořádné kusy. Máme tedy možnost volby, každý si může zvolit tak, abychom nešli proti svému svědomí. Zároveň ale není třeba šířit paniku či mít výčitky, když si domů přineseme nový skvost.

S láskou Tereza Stropnická

 

Tento článek můžete  šířit v neupravené formě s uvedením jména autorky s aktivním odkazem na stránky www.kristalovakomnata.cz a všemi dalšími uvedenými aktivními zdroji.