Jak poznat vypalovaný citrín

Jak poznat vypalovaný citrín

V poslední době mě zavalily dotazy, jak poznat, zda je citrín “pravý”, nebo zda je to vypalovaný ametyst. Protože s kameny pracuju nejen při tvorbě šperků každý den, prošlo mi rukama mnoho citrínů. Takže zachovejte klid, není každý druhý citrín vypalovaným ametystem a to málo, co je, to rozezná i můj syn předškolák! Nemusíte se v tématu ani příliš orientovat, ani není třeba se na krystaly naciťovat, protože zcela stačí logika.

Citríny

Takže jak tedy poznat přírodní citrín od vypalovaného ametystu?

  • barva – vypalovaný ametyst nikdy nebude mít tak úžasnou barvu, jako pravý citrín všech odstínů, od lehounce žluté po hnědo žlutou. Vypalovaný ametyst je totiž vždy lehce oranžový!
  • tvar – vypalují se ametystové geody, nebo nekrystalické kusy (části minerálu, které nevytvořily makrokrystal), ze kterých se pak tvoří tromlované oblázky. Když si koupíte žlutou geodu, na 99,9 % to je vypalovaný ametyst. U tromlovaného citrínu (nebo minerálu vybroušeného do určitého tvaru) záleží na barvě, pokud je oranžový, původ je jasný. Pokud váháte, zda přírodní krystal není původně ametystem, na 99,9 % není. Důvod je zcela prostý a logický. Cena krystalu, obzvlášť většího krystalu ametystu je dosti velká a není důvod ho přetvářet na citrín. Ametyst větší krystaly netvoří tak často, jako citrín, tudíž je jejich cena velmi vysoká.
  • korálky, zlomky a tromlované kusu je třeba bedlivě prohlédnout, zde je největší šance, že jsou to přepalované ametysty. Ale i v případě, že to přepalovaný ametyst je, teplenou úpravou se mění jeho vibrace a i když nikdy nedosáhne kvality přírodního citrínu, stále s ním můžete pracovat jako s citrínem, protože barva souvisí s výškou vibrací a tak už to ametyst není. Více zde.

Pokud si stále ještě nevěříte a bojíte se koupit citrín, kupujte od skutečného znalce, obchodníka, který je i sběratelem!

 


Related Posts

Krystaloterapie – Rebel či spratek?

Krystaloterapie – Rebel či spratek?

Každý, kdo nechce žít podle mantinelů a pravidel, které nám nastavil někdo jiný, ať třeba rodiče, nebo “systém” jako takový by se dal označit za rebela. Prostě někoho, kdo se neřídí pravidly druhých lidí, jediné, co ho vede je jeho vnitřní hlas a vlastní morální […]

Citrín

Citrín

Pokud už jste s citrínem zvládli navázat fakt důvěrný vztah, jistě mi potvrdíte, že pozvat si ho do život je tak trochu dvousečná zbraň. Umí náš život obrátit vzhůru nohama, a to jen v tom dobrém, protože rozběhne zabrzděnou energii i projekty, dodá nám schopnost […]