Jak čistit a nabíjet krystaly

Jak čistit a nabíjet krystaly

K tématu, jak čistit kameny je možné najít tolik informací, že se v tom člověk může velmi snadno ztratit. Obzvlášť, pokud s kameny začínáte pracovat a seznamovat se s nimi a nechcete je nějak ošidit či poškodit. Není třeba se však bát či si to komplikovat, protože když se chytneme složitých návodů, tak to nakonec dopadne tak, že kameny budeme čistit stále méně, tedy já to tak rozhodně mám. Takže rovnou k věci. Čištění můžeme rozdělit na dvě vrstvy.

Čištění fyzické

Krystaly je potřeba čas od času skutečně umýt či vyčistit od prachu, obzvlášť, pokud je nemáte zavřené za sklem nebo v krabicích. Většinu je možné umýt vodou, některé vodu vyloženě nerady a může jim ublížit. Ty je pak dobré jen utřít suchou prachovkou nebo nějakou utěrkou, co nepouští chlupy. A které kameny tedy nebrat k vodě či do vany?

  • pyrit – občasná koupel mu sice neublíží viditelně, ale časem zoxiduje a rozpadne se, proto vodu skutečně ne, když je nejhůř, tak důkladně vysušit.
  • selenit (sádrovec) – když je nejhůř, snese krátkodobě studenou vodu, teplou spolu s mýdlem či saponátem už ne a pokud máte leštěný kousek, bude na něm vidět i koupel ve studené vodě – ztratí lesk.
  • malachit – sice občasné opláchnutí snese, ale pokaždé to z něj může vymýt malou vrstvu, proto nenechávat ve vodě ponořený.
  • halit – tento krásný minerál je krystalem soli, proto vodu rozhodně ne.
  • chalkantit – tento zářivě modrý minerál je rozpustný v teplé vodě.
  • kamence – všechny kamence jsou rozpustné ve vodě, takže rozhodně nekoupat.
  • vandinit, galenit, pyromorfit – lehké opláchnutí snesou, ale lepší je jen oprášit prachovkou a vodě je nevystavovat
  • rumělka – též do vody nepatří, krom toho, že jí nemusí tak je v ní rtuť a mohla by se uvolnit (třeba kdyby se kousek rumělky uvolnil).

Ostatní minerály (ty co máme běžně doma) čištění vodou snesou, a tak je můžeme čas od času umýt, vzít třeba k prameni, potoku a zde nechat pořádně omýt. Na fyzickou očistu samozřejmě stačí omýt je třeba v umyvadle.

Energetické čištění

Čištění energetické je potřeba provádět mnohem častěji než to fyzické. Ideálně po každé práci s kamenem. Nejde primárně o to, že by do sebe krystaly natáhly negativní energie (ale i to je součástí služby krystalů), ale protože ony jsou jako hard disky a nahrávají do sebe každou informaci, kterou k nim vyšleme. Když si na noc vezmu do postele krystal a požádám ho, aby mi pomohl skrze sny vyřešit nějakou záležitost (případně pochopit), tento záznam se do něj uloží. Když nebudeme pravidelně tyto záznamy čistit, krystaly se zahltí a nebudou moci pracovat ve svém plném rozsahu. Energetické čištění není třeba vůbec komplikovat, jako například řešit živlovou příslušnost krystalů, nebo zda jsou více jangové či jinové. Všichni, kdo máte doma větší, než malé množství krystalů potvrdíte, že v jednoduchosti je síla, a tak je třeba i čištění provádět jednoduše. Zde je pár možností, které doporučuji, samozřejmě jsou i jiné způsoby, které někomu mohou vyhovovat, proto vám nabízím jen inspirace, rozhodně můj návod není dogma.

 

  • oheň – krystaly můžete čistit buď jednotlivě nad plamenem svíčky, případně dát svíčku třeba na poličku, kde krystaly máte a zapalte jí se záměrem očisty od všech záznamů a programů, které byly do kamenů vloženy.
  • vykuřovadly – zvolte vykuřovadlo s očistnými účinky, jako je třeba bílá šalvěj, kopál, borneol, dračí krev či palo santo, zapalte sešalvěj bílá záměrem očisty všech vašich krystalů i prostoru, ve které se nachází, klidně podpořte vizualizací, jak dým čistí programy a ty odchází.
  • zvukem – tibetská či křišťálová mísa, buben či zpěv, fantazii se meze nekladou. Zvuk je úžasným prostředkem očisty krystalů, opět je potřeba vědomě držet záměr a krystalům zahrát či zazpívat s tím, že z nich odchází programy, které jste do nich vložili, případně i energie, které od vás převzaly.
  • mentálně – metoda pro lenochy, kteří si neradi hrají s ohněm, mají doma požární hlásiče či neumí zpívat :-D. Napojte se ve svém vědomí na své krystaly a jednoduše je odprogramujte a vyčistěte. Není to tak složité, jak se zdá, pokud s touto technikou začínáte, vyzkoušejte to u jednoho krystalu a až poté to zkuste hromadně :-).

Toto čištění doporučuji provádět pravidelně, po každé práci s krystalem, po každém jeho zapojení do krystalové mřížky, u šperku pokaždé, když si ho sundáte. Když budete čištění zanedbávat, krystaly budou zahlcené a jejich síla začne pomalu slábnout (zleniví :-D)

Nabíjení/rekalibrace

Slovo nabíjení zavání kde čím, proto radši používám výraz rekalibrace. Můžete ji provádět po každém čištění, vlastně jde o to nechat krystal odpočinout, aby se mohl zregenerovat po práci a dostat se opět do formy. Pokud vnímáte potřeby svých krystalů, ony samy vám řeknou, co potřebují. Ty moje nejčastěji chtějí jen klid ve společnosti ostatních krystalů, šperky často nechávám odpočinout na křišťálové či citrínové drůze, případně na větším kousku selenitu. Možností, jak rekalibrovat krystaly do jejich původní a ideální formy je mnoho, tak volte, co vám intuice napoví, případně co je ve vašich silách. Chtít totiž i toto dělat ideálně často vede spíš k nečinnosti. Někdy si vaše krystaly mohou zvolit jednu formu rekalibrace, jindy jinou, třeba docela složitou, ale je fajn jim tuto péči dopřát. Při všech níže popsaných technikách se opět napojte svým vědomím na krystaly a řekněte jim, že je čas se nabít/rekalibrovat a ať vám dají vědět, až budou zase v plné formě.

  • společnost jiných krystalů – nejjednodušší varianta reakalibrace a zároveň velmi účinná. Prostě a jednoduše necháte své krystaly odpočívat tak dlouho, jak je potřeba (samy se nahlásí, že jsou připraveny zase pracovat, jen buďte vnímaví a vaše vlastní pocity vám napoví)
  • sluneční světlo – na přímé sluneční světlo vytáhnu některé krystaly tak jednou za rok, a to musím vyloženě cítit, že přišel ten správný čas. Barevné minerály přímé sluníčko nemusí snášet dobře a měnit barvu (třeba růženín či ametyst), proto je na slunce moc neberte a volte nepřímé slunce někde na parapetu u okna na severní stranu. Pokud máte doma minerálů až moc (nemožné :-O), máte je třeba ve skleněných vitrínách nebo nemáte moc času se věnovat každému zvlášť, jen se na ně napojte a svou mentální silou je napojte na sluneční energie, vůbec nevadí, že jsou stále uvnitř domu.
  • měsíční světlo – pokud pracujete s lunární energií a chcete nabíjet krystaly za úplňku, můžete je buď dát na parapet, případně s nimi opět nehýbat a jen je na sílu měsíce napojit. Pokud vás zajímá, které krystaly rády měsíční světlo, doporučuji spíše než tabulky řešit své konkrétní krystaly a intuici.
  • voda – pokud máte ve svém okolí nějaký pramen či čistý potok, mnohé krystaly se dají rekalibrovat ve vodě. Voda je jak vyčistí, tak i nabije životodárnou silou.
  • země – někdy dostanou naše krystaly pořádně zabrat. Když jsme energeticky na dně, řešíme hodně těžké věci a ony nás tím zdárně provedou a podpoří nás, mohou být velmi vyčerpané, prasknout nebo se drolit. Pak je dobré nasadit nejsilnější kalibr – zemský element. Podle vašich možností můžete krystal vložit do soli (přírodní, tu chemickou s jodem rozhodně ne) a nechat den dva odpočívat a pak ho nechat ve společnosti ostatních krystalů ještě delší dobu, případně zahrabat do země třeba pod svůj oblíbený strom, nechat týden dva v zemi a pak vyndat. Ven do země nedávejte kameny rozpustné ve vodě, ty spíše do té soli.

Někdy máme období, kdy s konkrétním krystalem pracujeme intenzivně, třeba týdny či měsíce a on má jen málo prostoru k rekalibraci. To vůbec nevadí, jen buďte vnímaví, on si řekne, až s vámi bude “hotový” a pak mu dopřejte zasloužený odpočinek třeba na pár týdnů.

Z Křišťálové komnaty

Tereza Stropnická