Krystaloterapie – posílení schopnosti sebevyjádření

Krystaloterapie – posílení schopnosti sebevyjádření

Oblasti sebevyjádření a komunikace odpovídá pátá čakra. Její otevřenost, či spíše aktivita je velmi závislá na stavu našich dolních čaker. Pokud máme první tři čakry málo otevřené, těžko můžeme dokázat otevřeně komunikovat (a samozřejmě pokud není řádně aktivní srdeční čakra, také to není to pravé ořechové). Co když ale máme pocit, že neumíme plně vyjádřit své potřeby, neumíme ostatním vysvětlit, co se nám líbí a co nelíbí? Skutečně je za tím částečně zavřená pátá čakra? A i v případě, že pátá čakra není v optimálním stavu, jak jí pomoci se rozvinout?

Často se setkávám (převážně u žen) s dotazem, jak pracovat na páté čakře. Na fyzické úrovni pátá čakra zahrnuje krk, hlasivky, štítnou žlázu či třeba zuby. Paradoxem je, že zdravotní stav těchto orgánu ovlivňuje více čakra třetí. Protože když se nedokážeme ozvat, je za tím malé sebevědomí, či dokonce podvědomý strach o přežití, který je uložený v limbickém otisku (skutečně zapsaný v našem fyzickém těle, takže ovlivňuje produkci stresového hormonu a adrenalinu). Když se nedokážeme do něčeho pořádně zakousnout, může se to projevovat na zvýšené kazivosti zubů a příčinou opět není prvotně krční čakra, ale čakra třetí – malá sebedůvěra, odevzdávání moci nad svým životem ostatním, protože oni jsou lepší, chytřejší, no prostě ví líp než my sami, co je pro nás dobré. A štítná žláza – už jen ten název je vypovídající – tvoří ochranný štít, reguluje, co ochotně, ale i méně ochotně přijímáme. A ačkoliv tuto regulaci skutečně můžeme spojit s pátou čakrou, bez řádně funkční třetí čakry tuto “bránu” neuhájíme.

V mnoha popisech funkce čakrového systému se můžeme dočíst, že pátá čakra je napojená na čakru druhou, protože druhá čakra je centrem životní síly a tvořivosti, kterou můžeme vyjádřit právě skrz pátou čakru. Bez pořádné dávky sebedůvěry ale nevyjádříme nic, protože to, co by vyjádřeno být mohlo posoudíme jako nedostatečné, ne dost dobré či dokonce i hůř. Když tedy vyjdu z předpokladu, že druhou čakru máme krásně aktivní a jsme plní darů své duše, které bychom rádi vyjádřili a dali světu, doporučuji se zaměřit na intenzivní ozdravnou kůru pro čakru třetí. Znám mnoho úžasných lidí, kteří mají otevřené srdce, jsou napojeni na zdroj své síly, na svou duši, ale své poklady před světem schovávají ze strachu, že ještě umí málo, že ještě musí udělat to či ono, strkají hlavu do písku sami před sebou i zcela konkrétními výzvami své duše. A v ještě horším případě se vymlouvají, že jim stačí pracovat v tichosti a klidu své bubliny, ve které žijí, že mají na práci jiné věci a na tohle nemají čas.

Druhým extrémem může být bytost, která se vůbec nestydí vyjadřovat vše, co jí napadne, ale chybí propojení se srdcem. Tam je samozřejmě důležité otevírat srdeční čakru, ale tomu se můžeme věnovat v jiném článku. Jak tedy konkrétně můžeme postupovat v případě, že chceme podpořit jak schopnost sebevyjádření, tak i sebedůvěru?

lemurský křišťál

  1. pokud máte svůj osobní krystal (například křišťál), požádejte (v jangové řeči naprogramujte) ho o vedení, nahrajte to něj svůj záměr, aby podporovat Vaši schopnost sebevyjádření naprosto komplexně, ne tedy jen podpořit pátou čakru, ale i všechny ostatní, které s touto záležitostí souvisí. Tento krok způsobí, že nejen tento osobní křišťál bude podporovat Váš záměr, ale spustí ve Vašem životě různé synchonicity, například potkáte terapeuta, který Vám poradí a pomůže, objevíte “nástroje” které Vás záměr podpoří (třeba esenciální oleje, šperky nebo techniky, které budou podporovat záměr)
  2. krystalová mřížka je v každé situaci pro mnohé až nečekaně silný “nástroj”, jak pohnout “horou”. Mřížku můžete udělat buď z krystalů, které podporují pátou i třetí čakru, případně zcela intuitivně, ale rozhodně doporučuji ujasnit si záměr, s jakou mřížku tvoříte, protože právě tento záměr jí zadává ten správný “program”.
  3. pravidelně, pokud možno každý den si najděte tak půl hodiny na krystaloterapii. Lehněte si třeba do postele a na třetí čakru si dejte kámen, který ji podpoří a který Vám napoví Vaše intuici (případně zvolte ten, který máte k dispozici). Například citrín, pyrit, žlutý kalcit, heliodor, síru, brazilian, žlutý fluorit, zlatý labradorit (nebo jiný žlutý či zlatý kámen). Na pátou čakru přiložte třeba tyrkys, larimar, modrý kyanit, akvamarín, modrý fluorit, modrý kalcit, apatit či celestýn (světle modrá barva je vodítkem). Ostatní čakry nemusíte nechat prázdné a dejte si na ně příslušné kameny (dle barev).

Doporučuji všechny tyto možnosti dělat souběžně, doladit je můžete třeba vhodným šperkem na míru, osobní esencí z éterických olejů či květových esencí. Zároveň buďte otevřeni i dalším možnostem terapie, které mohou krystaly do vašich životů přinést.

Z Křišťálové komnaty

Tereza Stropnická