Krystaloterapie – Jak na druhou čakru

Krystaloterapie – Jak na druhou čakru

Druhá čakra je energetickým centrem, které je takovým motůrkem našeho života. Když je druhá čakra aktivní a pracuje harmonicky, máme radost ze života, jsme otevření jeho možnostem, baví nás si hrát, tvořit, a to nejen ve hmotném světě, ale baví nás utvářet si svůj život tak, aby nás naplňoval. Když je však nějakým způsobem zaseklá, zrychlená či zpomalená, nebo jinak porouchaná, příčina její disharmonie bývá v srdeční čakře.

Dokud totiž nebudeme plně přesvědčení o tom, že nestačí pouhé přežití (první čakra), ale že je také důležité život si užívat a dělat to, co milujeme, svou druhou čakru zharmonizovat nedokážeme. Nejde však o to dělat velké skoky a změny, stačí jít krůček po krůčku a postupně rozšiřovat tato dvě energetická centra. Kdykoliv narazíme na své limity v tom, co si dokážeme připustit a takzvaně dovolit v oblasti druhé čakry, je třeba zároveň zapracovat i na tom, čemu věříme a čemu je otevřená naše čakra 4. (tedy srdeční).

Tak například každý z nás potřebuje k životu pečovat o sebe a odpočívat. Je jedno, jestli aktivně třeba pohybem nebo si zajít na masáž, či pasivně, když třeba z gauče jen pozorujeme, jak se bez nás nic nezblázní. Když si tyto činnosti umožníme, tedy důvěřujeme tomu, že přesně to potřebujeme, podpoříme tím kvalitu druhé čakry. Můžeme si to vysvětlit tím, že při relaxu k nám „chodí“ spousta inspirace, máme čas se naladit na kde co, ale také si to můžeme vysvětlit tím, odpočinek posílí a zharmonizuje druhou čakru, a to otevře naši tvořivost, chuť dělat nové věci, chuť si užívat život ještě víc.  Když si naopak odpočinek nedopřejeme, protože v hloubi srdce jsme uvěřili tomu, že musíme být produktivní, abychom přežili (skutečně zažraný program u mnohých lidí), nebudeme si život moc užívat, nebudeme mít sílu (palivo) pro rozvoj, tvoření, nebo třeba ani chuť na sex, protože proč si užívat, když místo toho můžeme být užiteční, nebo se třeba místo sexu pořádně vyspat!

Když tedy budete chtít něco udělat pro svou druhou čakru, která má ženskou polaritu, musíme o ni dobře pečovat a chránit ji. Zapojíme tedy do péče mužskou energie své srdeční čakry, která má chránit naši podstatu, integritu a dokáže zapojit celý energetický systém tak, aby svůj úkol splnila. Pro podporu mužské polarity srdeční čakry tu máme zelené kameny všeho druhu, takže například zelený turmalín, peridot, smaragd, nefrit, aventurín, fluorit, kyanit a další.

A samotnou druhou čakru můžeme podpořit kameny, které v ní zažehnou či zharmonizují malou elektrárnu, která bude účinně pohánět celé naše konání (zahoříme vášní k životu). K těmto účelům pracují oranžové či červené kameny, jako je třeba karneol, červený jaspis, tangerin křišťál (obecně všechny železité křemeny), aragonit, granát (oranžový i červený), rubín nebo třeba býčí oko.

PS: pokud my ženy chceme mít svou druhou čakru krásně otevřenou a aktivní, musíme mít zkultivovanou mužskou energii (silného vnitřního muže). Pokud chceme být za princezny a nechceme se svou vlastní mužskou energií zabývat, budeme tuto péči požadovat od svých partnerů, budeme se zlobit, že nemáme čas odpočívat, ale naše vlastní druhá čakra je jen v našich rukách.

Z Křišťálové komnaty

Tereza Stropnická