Falešný citrín a záhněda

Falešný citrín a záhněda

Mezi varietami křišťálu, tedy křišťálem samým, ametystem, citrínem a záhnědou, je právě citrín nejvíce vzácným. Tomu odpovídá i jeho cena a sehnat skutečně „kvalitní“ citrín stojí nejen hodně peněz, ale také úsilí. Často se setkávám s dotazem, jak poznat, zda je citrín přírodní či vypalovaný. Přírodní citrín vzniká zahřátím ametystu v lůnu matky Země. Totéž se dá uskutečnit v laboratorních podmínkách. Ametyst se zahřeje na teplotu kolem 600 stupňů a máme tu citrín. Mnozí milovníci citrínů jsou zoufalí z toho, že nejspíš mají doma citrín vypalovaný.

Přírodní citrín je skutečně silný kámen. Jeho živá, vysoko vibrační energie přináší do života jiskru, hravost, prosperitu, silnou vůli, jasnost myšlenek a štěstí. Pokud se umíte s jeho energetickým polem spojit, ve vašem životě se tyto kvality rychle projeví. Pokud jste vnímaví k energiím, podle té intenzity přírodní citrín poznáte. A taky podle ceny. A úplně nejlepší je kupovat citrín od obchodníka, kterému důvěřujete, který zná původ toho, co prodává.

Dobrá zpráva je, že vypalovaný citrín kvality přírodního citrínu má taky. Vlivem teploty se nemění složení atomů, citrín je stále žlutou varietou křišťálu. Jen jeho energetické pole není tak silné a intenzivní. S vypalovaným citrínem můžete pracovat jak při meditacích, tak při krystaloterapii, se skvělými výsledky. Není třeba se ho obávat, ba naopak. Lze ho koupit za příznivější cenu a v poměru k výsledkům to vychází velmi pozitivně.

Dalším kamenem, který se falšuje či uměle upravuje je záhněda. Ta vzniká také z ametystu, ale nikoliv působením tepla, ale účinky přirozeného radioaktivního záření uvnitř Země. Záhněda se vyskytuje v hojnějším množství nežli citrín a tomu odpovídá i její cena. A jen málo kdo ví (na rozdíl od citrínu), že se také laboratorně upravuje (ozařuje).

Přírodní záhněda se vyskytuje v různých barvách, od lehce kouřové až po takřka černou odrůdu – morionský křišťál. Dá se říct, že čím tmavší kouřový křišťál (záhněda), tím dražší. Energetické působení záhnědy nás umí spojit s matkou Zemí, uzemnit a cítit se příjemně ve své hmotné podobě. Pomáhá lépe přijímat tělesnost, což je pro mnohé z nás, kteří se rádi pohybujeme v duchovních vysoko vibračních úrovních bytí více než potřeba.

Uměle ozařovaná záhněda na rozdíl od vypalovaného citrínu není ve skutečnosti záhnědou. Umělé radioaktivní záření mění ametyst, ze které se falešná záhněda dělá na atomární úrovni a tudíž nelze „zaručit“ energetické působení takové náhražky. A jak takovou záhnědu poznáte? Buď podle energetického působení, pokud jste vnímaví, ale u drobných kousků není pravidlem, aby byly falšované. Pokud ale nakupujete například na ebay z Číny, vyhněte se obřím krystalům záhnědy za směšně nízké ceny, takovými se to tam skutečně hemží.

Pokud si nejste jistí tím, zda kupujete pravý, přírodní kámen, nejjistější je kupovat vždy jen z ověřeného zdroje.


Related Posts

Jak si užít Vánoce

Jak si užít Vánoce

Hned na začátku celého textu prozradím, že ten ultimátní hack na pohodové prožití Vánoc je záhněda. Protože je možné, že v tom shonu nemáte ani čas číst články o úžasném vlivu minerálů na naší psychickou, fyzickou i mentální pohodu. A pokud chcete zpomalit, přestat uklízet, […]

Krystaloterapie – Rebel či spratek?

Krystaloterapie – Rebel či spratek?

Každý, kdo nechce žít podle mantinelů a pravidel, které nám nastavil někdo jiný, ať třeba rodiče, nebo “systém” jako takový by se dal označit za rebela. Prostě někoho, kdo se neřídí pravidly druhých lidí, jediné, co ho vede je jeho vnitřní hlas a vlastní morální […]