Surový nebo broušený?

Surový nebo broušený?

Nejen na kurzech dostávám otázky, proč pracuji převážně s krystaly, a ne třeba broušenými nebo tromlovanými minerály. Tohle téma je vlastně často diskutované a slyšela i četla jsem mnoho moudrých pojednání, jak to tedy je.  Dle mého není ani jedna možnost dobře nebo špatně, záleží jen na osobních preferencích. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody, takže pokud hledáte typy, v jaké formě minerály volit, zde jsou:

Broušené minerály

Do této kategorie spadají jak tromlované kameny (takové ty oblázky, které prodávají v kde jaké kamenné prodejně nebo na trhu), tak minerály vybroušené do konkrétních tvarů. Všechny minerály mají svou vnitřní krystalovou mřížku, podle které jsou v nich uspořádané molekuly. Ať mají minerály formu přírodního krystalu nebo ne, vždy v nich “teče určitým směrem. U broušených minerálů je nevýhoda, že tento směr není vidět jako u přirozeného krystalu. U tromlů je to obzvlášť zřejmé, že to jsou obroušené úlomky. Dokonce i u minerálů, které jsou vybroušené do různých věží a špic není tento tok energií respektován, tedy brousí se, aby se do kusu tvar nějak vešel.

Všelijak leštěné krystaly, často se to týká brazilských křišťálů, sice mají zachovaný tvar a jsou leštěné z čistě estetických důvodů, ale přesto jsou na nich tímto leštěním smazány záznamy toho, kým jsou. Je to jako s naším tělem, lidé často po plastické operaci ztrácí svou identitu a musí si na sebe zvyknout. Když se vzhled změní zevnitř ven, což je běžné, jak v průběhu života dozráváme a měníme rodové vzorce, zvykneme si snadno. Když se změní jen vnější část, může se stát, že nás to změní, ale úplně jinak, než když se to stane přirozeně. U leštěných křišťálů se mohou smazat strážci záznamů, různé klíče a vtisky, menší krystaly, matná vrstva na povrchu a podobně. Někteří zastávají názor, že vyleštěním se z krystalu vytáhne to nejlepší, já mám ale pocit, že není všechno zlato co se třpytí a často je lepší úplně přirozený vzhled než okázalý lesk.

A do třetí podkategorie broušených minerálů patří mistrovsky broušené většinou čiré či spíše průhledné minerály. Zde už záleží na brusiči, zda umí dodržet toky energií i lom světla a vybrousí z minerálu mistrovský kousek, který je jak krásný, tak i účinný, nebo jen oku lahodící fasetovaný kabošon, který je svými účinky silný podobně jako troml.

Většina lidí, které zajímají energetické účinky minerálů (u sběratelů to bývá jinak) svou dráhu šutromilce začne většinou u tromlovaných kamínků, které na ně zavolají třeba někde na pultě v knihkupectví či na trhu. Pro začátečníky jsou tyto kousky naprosto ideální, protože jejich účinky nebývají tak silné, jako u krystalů. Lze se u nich ale naprosto neomylně napojit na kolektivní vědomí konkrétního minerálu a vpustit ho do svého energetického pole. Tak jako začátečník nesedne na silnou motorku hned, jak si udělá řidičák (jsou mezi námi tací, ale není to úplně standartní), ale začne pomalu přidávat kubaturu, zrovna tak je vždy lepší sílu krystalů postupně navyšovat. Proto mají broušené kameny rozhodně své místo jak v našich srdcích, tak i v domovech či krystaloterapeutické praxi.

PS: některé minerály netvoří krystaly, u nich je možné koupit (či najít) úplně neopracovaný surový kámen, nebo broušený tvar. V tomto případě není co řešit a sílu minerálu můžeme “regulovat” jen jeho velikostí.

Přírodní krystaly

U nich jsou naprosto jasné vstupy i výstupy energií, víme, kudy proudí, a dokonce z vnějšího vzhledu můžeme vyčíst i jiné věci. Tak třeba v různých leptech jsou zajímavé znaky, do kterých když se zadíváte, můžete se přenést do úplně jiné doby či jiné dimenze. U přírodních krystalů bývá osa, podél které teče energie delší než u broušených kamenů, takže energie má větší hybnost a dokáže rozhýbat i větší bloky, které v sobě máme.  Jsem zvyklá pracovat s krystaly, pokud je to jen možné (třeba labradority nebo růženíny ve formě krystalů nemám, protože je tvoří jen zřídka a malé), mám ráda silnější energie, což ale neznamená, že to bude vyhovovat každému. Na kurzech doporučuji třeba na harmonizaci čaker tromlované kameny, protože není nutné hned používat silný proud energie, ale stačí pěkně pomalu.

 

Ať zvolíte tak či tak, rozhodně není ani jedna varianta lepší nebo méněcenná. Důvěřujte své intuici, která Vás přivede k té pravé možnosti mnohem lépe než ego toužící být lepší, rychlejší a ještě lepší.

Z Křišťálové komnaty

Tereza Stropnická

 

 


Related Posts

Jak navázat spojení s krystaly

Jak navázat spojení s krystaly

Pro vědomou spolupráci s krystaly je třeba dříve, nežli požádáme o pomoc či informace, vytvořit spojení – komunikační kanál. Přiznejme si, kolikrát jsme vzali do ruky krystal, ať již v podobě šperku či surového minerálu, a očekávali, že na jeho účinky na naše tělo i mysl máme […]

Krystalové mřížky

Krystalové mřížky

Minerály a krystaly jsou s lidmi od pradávna úzce propojeny. Byly využívány nejen k dekorativním účelům, ale každá kultura v dějinách lidstva využívala jejich sílu a „kouzelnou“ moc. Drahokamy zdobily i královské koruny, které panovníci nosili jen při zvláštních příležitostech. Energie těchto korun způsobovaly rozšíření […]